صفحه شخصی مهدی تارک   
 
نام و نام خانوادگی: مهدی تارک
استان: ایلام - شهرستان: ایلام
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  شهردار ارکوازملکشاهی
شماره نظام مهندسی:  28-300-00631
تاریخ عضویت:  1391/06/15
 روزنوشت ها    
 

 گاردریل بخش عمران

10

گاردریل

گاردریل که آن را به نامهای نرده ایمنی و نرده محافظ نیز می شناسند ، یک وسیله ایمنی است که به منظور کاهش آسیبهای وارده بر وسیله نقلیه ای که کنترل خود را از دست داده و از جاده خارج شده است . در کناره راه و یا در داخل میانه نصب می شود . مطابق تحقیقات بعمل آمده در مورد نصب گاردریل در کنار جاده نشان می دهد که چنانچه گاردریل بدون توجه به محدودیتهای آن و بی اعتنا به هدفهای مورد انتظار طراحی شود ، نه تنها ایمنی راه را افزایش نمی دهد بلکه ممکن است خود به عنوان مانع خطر آفرینی برای وسایل نقلیه تبدیل شود .
کارایی و محدودیتهای اصلی گاردریل به شرح ذیل است :
1-گاردریل یک حفاظ طولی است ، یعنی در زاویه های برخورد بزرگ ( بزرگتر از 30 درجه ) کارآیی آن ناچیز است و در زاویه برخورد نزدیک به قائمه فاقد کارآیی است .
2-گاردریل در برخورد و سایل نقلیه به آن تغییر شکل می دهد بنابراین مسئله انعطاف پذیر آن باید مدنظر قرار گیرد . هنگامیکه وسیله نقلیه ای به طور مایل به نرده برخورد می کند نرده تغییر شکل داده و در وسیله نقلیه در طول آن می لغزد و به این ترتیب آسیب کمتری می بیند .
3-در صورت کوتاه یا بلند بودن نرده گاردریل احتمال عبور وسیله نقلیه از روی گاردریل و آسیب قسمتهای حساس وسیله نقلیه در طول آن می لغزد به این ترتیب آسیب کمتری می بیند .
4-وجود گاردریل تنها در نقاطی توجیه پذیر است که بدون وجود آن میزان خسارتهای مالی وجانی بیشتر باشد .
5-اگر انتهای رو به جریان ترافیک گاردریل به طرز مناسبی طراحی نشود ، نرده خود مانع خطر آفرین مهمی برای وسایل نقلیه خواهد بود .
6-گاردریل بصورت یکپارچه بوده و قطعات آن محکم به یکدیگر اتصال دارد تا بتواند به عنوان یک واحد یکپارچه و تغییر شکل پذیر عمل کند . وجود بریدگی و یا شل بودن قطعات نه تنها از عملکرد ایمن سازی نرده می کاهد ، بلکه نرده را به یک عامل خطر آفرین می سازد . بنابراین ، گاردریل را باید بلافاصله پس از آسیب دیدگی بازسازی کرد . یکی از نقایص مهم این سیستم ایمنی ، ضرورت مراقبت دائمی آنها است .
7-در جاده هایی که سرعت طرح زیاد است استفاده مشترک از جدول و گاردریل مشکل ساز خواهد بود . بطوریکه اگر وسایل نقلیه با سرعت زیاد و با زاویه تند به جدول برخورد کنند احتمال واژگونی و پرتاب شدن وسیله از روی گاردریل وجود دارد .
استفاده از جدول ، به عنوان حفاظ وسیله نقلیه در راههای شریانی درجه ، به علت سرعت های بالا احتمال پرتاب شدن وسایل نقلیه از روی آن مجاز نمی باشد . در صورتی که به منظور هدایت آب ، برف وباران از جدول استفاده شود ، آن را در لبه خارجی شانه و یا دورتر از آن قرار می دهند . در این موارد ، ارتفاع نمای جدول را 15 سانتیمتر در نظر میگیرند .

یکشنبه 10 دی 1391 ساعت 09:16  
 نظرات    
 
مائده علیشاهی 21:10 پنجشنبه 14 دی 1391
0
 مائده علیشاهی
تشکر