www.iiiWe.com » شن وماسه ونقش آن در بتن

 صفحه شخصی مهدی تارک   
 
نام و نام خانوادگی: مهدی تارک
استان: ایلام - شهرستان: ایلام
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  شهردار ارکوازملکشاهی
شماره نظام مهندسی:  28-300-00631
تاریخ عضویت:  1391/06/15
 روزنوشت ها    
 

 شن وماسه ونقش آن در بتن بخش عمران

7

شن وماسه
سنگدانه ها در حدود %75 حجم بتن را تشکیل می دهند . بنابراین بررسی خواص این سنگدانه ها از اهمیت بالایی برخوردار است . سنگدانه بایستی دارای مقاومت ودوام بالایی بوده واز نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد . دانه بندی سنگدانه بایستی مناسب ودر برابر سایش و یخبندان و عوامل شیمیایی مقاوم باشد . اندازه ذرات ماسه از 4.75 میلیمتر کمتر و از 06/0 میلیمتر بیشتر است . مقادیر ریز دانه ای که از دو الک 50 و100 عبور می کنند روی کارآیی وآب انداختن بتن بسیار مؤثر هستند . برای سهولت در ریختن و پرداخت سطح صاف بایستی %15 ذرات از الک 50 و نیز %3 یا بیشتر سنگدانه از الک 100 عبور نمایند . عموماً دانه بندی پیشنهادی ASTM – C33 برای بیشتر بتن ها رضایت بخش بوده است .
ASTM – C33 مقرر می دارد که کمتر از %40 ذرات سنگدانه بین دو الک استاندارد باقی بماند ومدول نرمی بین 3/2 – 1/3 باشد مطابق تعریف ASTM – C125 مدول نرمی از مجموع درصدهای وزنی باقی مانده روی الکهای 4 تا 100 تقسیم بر 100 به دست می آید که هرچه مدول نرمی بیشتر باشد ، سنگدانه درشت تر خواهد بود . حداکثر درصد خاک ماسه بایستی کمتر از %5 وزنی باشد .
ذرات باقیمانده روی الک شماره 4 و بزرگتر را شن می نامند ( ذرات بزرگتر از 75/4 میلیمتر ) افزایش مقدار درشت دانه ، باعث افزایش مقاومت فشاری و نیز کاهش قوای محبوس در بتن می گردد . براساس ASTM حداکثر درصد خاک شن مصرفی در جدول به %1 محدود می گردد .





واکنش قلیایی
بعضی سنگدانه ها دارای برخی مواد معدنی هستند که با قلیایی های سیمان واکنش انجام می دهند . واکنش قلیاییی دانه ها به ویژه در محیط گرم و مرطوب باعث انبساط غیر عادی و ترکهای ریز سطحی در بتن می گردد . این میزان تخریب را می توان با محدو دکردن میزان قلیایی سیمان (Na2o ) به 0.6 درصد وزنی به حداقل رساند روش دیگر این است که از سیلیس جهت کم کردن قلیاییت سیمان استفاده گردد .
شکل سنگدانه
شکل سنگدانه بیشتر روی خواص بتن تازه اثر دارد .به طور مثال دانه های زبر وسوزنی در مقایسه با دانه های صاف و گرد نیاز به آب بیشتری برای بتن کارا دارند .یعنی برای یک w/c ثابت نیاز به سیمان بیشتری دارند . چسبندگی بین خمیر سیمان وسنگدانه گوشه ای بیش از سنگدانه گرد است واین افزایش چسبندگی برای بتن با مقاومت فشاری و خمشی بالا مهم است .
دانه بندی
سنگدانه مصرفی در جداول دو نوع هستند به طوریکه یا فقط از ماسه استفاده میگردد و یا مصالح مصرفی مخلوطی از ماسه وشن ریز است . استفاده از شن درشت با جذب آب بالا باعث ضعف شدید بتن حاصله در مقابل یخبندان می گردد .
ابعاد سنگدانه
مقاومت در برابر یخبندان بتن تا حدودی به مقاومت یخ زدگی سنگدانه ها بستگی دارد . گرچه بخش ملات بتن مانع از اشباع سریع سنگدانه از بتن شده و آنرا در برابر شوک های حرارتی حفظ می کند ولی این حفاظت محدود بوده و بویژه اگر میزان جذب آب شن و ماسه بالا باشد سنگدانه های لایه زیرین به تدریج اشباع و حجم آن دراثر یخ زدگی باعث ایجاد ترکهایی در بتن میگردد که هرچه اندازه بزرگترین سنگدانه بیشتر باشد این تاثیر مخرب تر است .
کربنات های کلسیم ومنیزیم
این نمکها با غلظت کم در آب شرب یافت می شوند و حتی غلظتهای بالای آنها تأثیر منفی روی مقاومت بتن ندارد .
نمک های متفرقه
نمکهای مس ، روی و سرب می توانند باعث کاهش قابل توجهی در مقاومت وتغییرات زیادی درزمان گیرش شوند حداکثر غلظت قابل قبول این نمکها تا 500 در میلیون آب اختلاط است .
آب دریا
آب دریا به علت غلظت بالای کلر آن برای ساخت بتن مفید نمی باشد به علاوه نمکهای سدیم وکلسیم موجود در آب دریا می تواند باعث واکنشهای قلیایی بزرگ در بتن گردد .
آب های اسیدی
آب اختلاط که شامل اسید کلریدریک ، اسید سولفوریک و دیگر اسدهای غیر آلی تا غلظت 10000 در میلیون باشد روی بتن تأثیر سوء ندارد . از کاربرد آبهای با PH کمتر از 3 باید اجتناب کرد .
آب های قلیایی
آبهایی که غلظت هیدرواکسید سدیم در آنها بیشتر از 5/0 درصد وزنی سیمان باشد باعث کاهش مقاومت بتن می گردند و بایستی غلظت آن به حداکثر 1.2 درصد وزنی سیمان محدود گردد .


لای وذرات معلق
حداکثر ذرات معلق در آب اختلاط 2000 قسمت در میلیون تعیین شده است . مقادیر بیشتر می تواند باعث کاهش دوام بتن گردد .
جلبک موجود در آب اختلاط با سیمان ترکیب شده و چسبندگی بین سنگدانه ها و خمیر سیمان را کاهش می دهد مضاف براینکه وجود جلبک باعث جمع شدن مقدار زیادی هوا در بتن می گردد .
مواد افزودنی
مقدار تقریبی مواد حباب زا برای تولید 6- 9 درصد هوای عمدی در بتن در حدود 05/0 – 06/0 درصد وزن سیمان مصرفی است . البته درصد دقیق مواد حباب زا مصرفی را باید با آزمایش تعیین نمود .
مقدار تقریبی مواد سوپر روان کننده برای اسلامپ 8 میلیمتر در حدود 7/0 -6/0 درصد وزن سیمان مصرفی است . درصد دقیق ماده سوپر روان کننده در آزمایشگاه با ساخت طرح اختلاط مشخص می گردد.
نکته 1 : بتنی که بیش از 10% هوا یا کمتر 4% هوا داشته باشد قابل پذیرش نبوده و تخریبی است .
نکته 2 : بتنی که نسبت W/C (آب به سیمان ) آن بیش از 45/0 باشد قابل قبول نبوده و باید تخریب گردد.
نکته 3 : خرید مواد افزوودنی فقط از شرکتهایی مجاز است که یکی از ضوابط معتبر جهانی مثل ASTM یا DIN را در ساخت محصول خود رعایت کرده باشند .
نکته 4 : کاهش هرچه بیشتر W/C باعث افزایش زیاد کیفیت بتن می گردد . لذا کاهش W/C تا حداکثر ممکن توصیه می گردد .

شنبه 16 دی 1391 ساعت 09:12  
 نظرات    
 
سید محمد صالح معزی 08:32 یکشنبه 17 دی 1391
1
 سید محمد صالح معزی
دوست عزیز از این که آیین نامه رو کپی میکنید ممنون خواهشا یه مطلب جدید رو توی سایت بگذارید .
مهدی تارک 12:12 دوشنبه 18 دی 1391
1
 مهدی تارک
آقای سید محمد صالح -اولابنده مطالب اجرایی آیین نامه را با زبان ساده آوردم که به نظر بنده مفید هم هست- ثانیااینطور که مشهوده فکر نکنم گذر حضرتعالی به آیین نامه افتاده باشه-در ضمن خواندن این روزنوشتها اختیاری است.
سید محمد صالح معزی 15:00 دوشنبه 18 دی 1391
1
 سید محمد صالح معزی
البته که خواندن رورنوشتها اختیاری هست ولی شمانباید مطالب آیین نامه رو کپی کنید. این سایت برای جمع اوری مطالب جدید هست نه مطالب قدیمی و تکراری.
مجتبی محمدی 13:54 سه شنبه 10 اردیبهشت 1392
0
 مجتبی محمدی
ضمن تشکر و قدردانی از جناب آقای مهندس مهدی تارک،به خاطر مطلب ارسالی،به محمد صالح معزی توصیه می گردد؛به جای ایراد گیری از دیگران،تلاش بیشتری در ارسال مطالب جالب برای سایت بکند...
ایرج شاهسون 19:45 چهارشنبه 11 اردیبهشت 1392
1
 ایرج شاهسون
ضمن تشکر و قدردانی از آقایان تارک و صالح معزی بابت ارسال مطلب و تذکر بجا و منطقی، به مجتبی محمدی توصیه میشود به جای این که از تذکر کاملا درست و بجای آقای صالح معزی در ذیل روزنوشت "به نظر شما این قصر در کدام کشور است؟" کینه به دل بگیرد و این کینه را در موقعیتی بیربط مثل این کامنتها نشان بدهد، تلاش بیشتری بکند تا مطالب مستند و دارای اطلاعات درست برای سایت ارسال کند...
مجتبی محمدی 01:38 پنجشنبه 12 اردیبهشت 1392
0
 مجتبی محمدی
به ایرج شاهسون توصیه می گردد؛به جای نصیحت دیگران،در زمینه ارسال مطالب جالب فعال عمل کند؛تا ما هم یاد بگیریم...